La piscines per a “dummies” (1)

Aquest article està dedicat per aquells que mai han tocat una piscina des del punt de vista de manteniment i conservació. 

1.- Valoració i coneixement de la instal·lació

Cal saber que la piscina estigui en optimes condicions. Elements senzills a valorar:

  1. Estat de l’aigua. Color, transparència, olors, etc
  2. Nivell de l’aigua. De dos a tres dits per sobre squimers( forats del vas de la piscina per on entra aigua superficial)
  3. Estat del fons. Lliure de brutícia
  4. Moviment de l’aigua. Acostar-se a la sortida d’aigua i comprovar la força
  5. Funcionament del motor lliure de sorolls estranys
  6. Absència de pèrdues d’aigua en el quartet de màquines
  7. Control del manòmetre del filtre. La pressió dins l’interval correcte
  8. Vigilar que el quadre elèctric funcioni el rellotge de programació
  9. Esbrinar si disposa d’electròlisis salina
  10. Comprovació del funcionament de robots si en disposa

2.- El dia a dia del funcionament

La piscina no és complexa de manteniment, però requereix de dedicar-li un temps a la setmana sinó volem fracassar o desesperar. Una piscina requereix d’un tractament físic que anomenem filtració i un tractament químic que és la desinfecció.
En el tractament físic l’aigua es troba en moviment i circula passant per un filtre on les substancies en suspensió son retingudes produint una clarificació o transparència. És molt important que el filtre estigui en perfectes condicions per assolir aquest punt y que treballi unes 8 hores sobretot les hores de més exposició de sol.
En el tractament químic l’aigua, rep l’ajuda de productes químics com el clor per garantir el nivell de desinfecció de l’aigua impedint el creixement de bacteris patògens per l’organisme o que l’aigua s’espatlli. Actualment son moltes les piscines que disposen d’aparells d’electròlisi salina per a la desinfecció. Cal recordar que aquest sistema actua fabricant clor a partir de sal. Molt sovint i erròniament es diu piscines sense clor i és fals.

3.- Control de la piscina

Per a fer un control de l’aigua de la piscina hem de disposar d’un kit de mesura de clor i pH. En el primer valorarem la quantitat de clor lliure disponible i en el segon el punt d’equilibri àcid-bàsic de l’aigua. Cal recordar que l’aigua sempre l’haurem de tenir en un nivell neutre per evitar que s’espatlli o que sigui agressiva en la nostre pell o ulls.
Com a mínim un cop a la setmana controlarem els valors, el nivell, l’aigua, el fons. En el vas observarem que no agafi tonalitats verdes que ens indicarien la formació de las famoses algues.
També vigilarem que el motor funciona correctament i que al menys funciona de 4 a 8 hores a l’estiu, preferiblement en dos cicles matí i tarda i al vespre parat.
També vigilarem que les cistelles dels esquimers els arribi aigua i estiguin nets, així com el cistella del motor també estigui net.
Vigilarem que el fon estigui net i recollirem tota aquella brutícia que es dipositi  en aquest.

4.- Quines son aquelles situacions que ens faran estar alerta de canvis

Les tempestes d’estiu, les ventades, el treball de jardineria a prop de la piscina, l’excès de banyistes, la calor molt intensa són factors de demanda elevada de clor i problemes de manca de desinfecció amb la possibilitat que s’espatlli l’aigua. En aquestes situacions haurem d’estar més alerta i fer algun control més.
Amb el control d’aquests 4 punts la piscina no haurà de ser cap problema ni per “dummys” ni per experimentats, però si amb aquest consells creieu que no disposeu de temps per poder dedicar, confieu a una empresa especialitzada el manteniment de la vostre piscina i d’aquesta manera us podreu oblidar de tot menys del bany.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s